30 October 2011

You Being Beautiful #1: The ideal wash



Assalamualaikum

seperti yang aku mentioned kat entry yang lepas, aku akan share apa yang aku baca dalam buku ni, so untuk malam ni, sementara free boleh lah baca n buat entry , nanti dah busy balik tak dapek den nak nolong ni haa..hoho..

so, apa yang menarik aku baca untuk part ni ialah "The ideal wash"

**sila baca dengan teliti...bahasa omputih pasni, kalau tak faham ready google translate kat new tab..hehe


use pH -balanced soap and cleanser; if they are gentle enough not to sting your eyes, chances are good they won't harm your skin either.
 yg menarik: exsessive rubbing can aggravate eczema and acne....ooo baru ku tau itu

healthy moisturizer don't disturb the acid mantle of the skin or clog pores, prefer natural moisturizer such as avocado oil, walnut butter or cocoa butter and  ones that are proven to be hypoallergic. apply while you are still damp from the shower to seal the moisture.
 yg menarik: important to moistiurize when you're flying at high attitute or in dry climates.

use a loofah sponge for your body. the loofah mechanically removes the old layer of skin.
pssst..mane aku nak dapat natang ni kat malaysia? huu

you are supposed to get 20 minutes of sunlight a day-but only when it;s at low levels (a good rule to tell: your shadow should be longer than your height)
yg menarik: by refering the above sentences-it stop only 20-40 percent of UV radiation.

always protect your face and back of your hand but allow your body to be exposed to some sun for a few minutes before you add sunscreen. 
yg menarik: a little redness in the skin signifies that vitamin D is being made. 

yg paling menarik!
ever wonder what the heck SPF numbers truely mean in ur sunblock or sunscreen?

an SPF of 1 means that your skin covered in SPF 1 would turn red in about 20 minutes; SPF 2 would require 40 minutes, and so on..
 sublock korang plak SPF berapa?


TAMAT BAHAGIAN #1


p/s: sunblock mahal la, semakin tinggi SPF, semakin tinggi harganya..waduuhh..abis burn duit dan kulitku gini..hehe 

26 October 2011

Wordless Wednesday #6: Nikmat





p/s: nikmatnya cuti mid sem ni yoep!!!

18 October 2011

How to know you lost your love?


Assalamualaikum and Hi!

first, take a look at this picture 
which line or wrinkles u have?


mine?
i lost my love..huhu
yeah..at 10 years old i lost my brothers 
at 20 years old i lost my father

so its truth that i lost my love right? 

ACTUALLY...

  figure above is about FINE LINES.

many things can cause wrinkling, including cigarette, smoking and sun exposure. ultimately, it's caused by thinned, damaged collagen and a loss of elastin fibres. when skin loses it elasticity, gravity pulls down on it, and the sagging causes even more wrinkles. 

for me myself, i have thin skin, that is why i already have wrinkles under my eyes due to sun exposure..that make peoples called me "kakak" huhu..i just 21 okay! 

ok, fine..i admit it..i am matured woman..huhu


All this info i get it from a book that i bought at BIG BAD WOLF BOOK FAIR at MAEPS serdang few days ago..thanks to Masitah because brought me there..u can go to her blog to see what books she buy..

some pictures at the book fair 
 so crowded!



the price there was awesome..u can find a book for only rm5, rm8 and not more than rm25.. if i was not mistaken..isn't that great huh? for me, i only bought 1 book as u can see in my picture above. 


ok, bye..


p/s: saje nak speaking pulak..mentang2 beli buku bahasa omputih kan..haha..ngade~

p/ss: eh..eh..aku akan share apa yg aku baca kalau ada benda yg menarik dalam buku ni k..yg pasal gambar pertama tuh aku ambil dlm buku ni la..hehe..sharing is caring right? 

p/sss: last test hari jumaat then midsem break..oo0 yeah! 



berapa bnyk pss daaa~ 

07 October 2011

Aku rindukan seseorang



Dia lelaki pertama yang menyentuhku
 mungkin juga lelaki ke 2 yang menyentuhku selepas doktor yang menyambut kelahiranku dulu

Tanganya membelaiku dengan penuh kasih sayang
Kucupannya di dahiku masihku kenang sehingga ke akhir hayatku
Kini tiada lagi  dia dalam hidupku
Dia telah pergi jauh meninggalkanku

Tiada lagi dia yang menyinari hidupku
Tiada lagi dia di depanku
Tiada lagi dia bertanya khabarku
Tiada lagi dia tersenyum padaku

Aku rindukan lelaki itu
Aku mahukan lelaki itu



Aku rindukan abahku


Abah…


Anakmu ini terlalu merinduimu...



p/s: 2 malam aku mimpi abah...dek kerana terlalu rindu

05 October 2011

Wordless Wednesday #5: Tiada lagi Google?


Mukadimah greeny: only can be display with internet explorer or Mozilla Firefox

click untuk tumbesaran






p/s: aku tak faham kenapa ini semua berlaku..huhu

02 October 2011

Isu lapuk di Mall/Shoping complex


Assalamualaikum
hi girls and guys...
got a great weekend? ...hope so

ok lah, berbalik pada tajuk entry kita pada hari ini
"Isu lapuk di mall/shoping complex"

kenapa aku tetiba buat entry pasal ni...?
well, bagi penuntut universiti yang mendapat tajaan JPA, $$$ msuk dalam bank dengan bahagianya, aku taklah, aku budak PTPTN je, so bila duit dah masuk destinasi utama yang difikirkan ialah SHOPPING MALL..untuk apa?  SHOPPING!!!

Jadinya isu lapuk yang aku nak mention kat sini ialah

perempuan betudung tetapi berpimpin tangan dengan pakwe dia (aku yakin diorang bukan suami isteri isteri, sebab nampak sangat muka2 budak masih belajar erti dunia..oops!)

perempuan bertudung tetapi memakai baju lengan pendek (aku tak faham apa kesalahnya sarung sweater ke, cardigan ke untuk cover lengan dan siku korang tuh..susah sgt ke?)

atas bawah dress up macam perempuan tetapi rupanya "nyah" (dari belakang mamang tip top wooh body, sekali pusing depan jelas "kelakiannya" eeiii..yukks)

lelaki dan pasangan "gay boy" nya (yang ni aku memang tak boleh terima, harap maaf)

perempuan dan fashion hijab (tak salah untuk berfashion walaupun berhijab, tetapi ada yang salah tafsir dan mencemarkan imej perempuan bertudung..maaf)

perempuan dan legging (sorry to say, even body size xxl pun nak pakai legging, sangat tidak sesuai yang menunjukkan "shape" anda...maaf)

perempuan dengan "chamwhoring" nya (tak salah nak ambil gambar untuk kenangan, tetapi kalau dah terlebih syok nak pose modelling bagai kat mall tampat ramai orang..emm tak sesuai bukan? {korang memang senagaja nak ambil penrhatian orang ea?} )

lelaki dan "mata meliornya" (aku tak suka species lelaki macam ni ea, mata macam ada scanner yang boleh scan kaum hawa luar dan dalam..huu..hate this guys!)

lelaki/perempuan dan rayban (kenapa dalam mall kena pakai rayban bagai, silau sangat ke lampu dalam mall tuh?


well..well..macam2 lagi sebenarnya yang kita boleh nampak kat mall ni, tak perlu aku tulis pun korang tau kan, sebab korang pun selalu pergi mall kan..kan..kan..

perempuan senang untuk mencari pahala sebenarnya, tetapi...perempuan di akhir zaman..well..aku pun taknak komen lebih...aku pun tidak sempurna

okeh cukuplah ya bab-bab isu lapuk ni...
saje nak tunjuk gambar kitorang try japanese food masa pergi times square semalam...

tapi...dah lupa lah apa nama makanan tuh..wohoo..tapi yang pasti ada bunyi sebutannya ramen  dan bento la




p/s: blog berubah rupa lagi..lagi banyak hijau woo..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...