23 May 2011

segar dari ladang

"ape jadah pulak muka aku ni..ish dengan nenas lak 2..wooi! mana yang segar dari ladang 2???!!"

relax2, jangan gelabah..aku nak cerita la ni..tak nampak aku dengan apa tuh? dengan nenas..segar dari ladang la tuh, tak pernah2 kan letak gambar aku dulu, selalu gambar aku mesti last, kali ni aku nak mencapub dulu dengan nenas yang baru ambil dari ladang..hahaha~ assalamualaikum semua, eh terlambat pula bagi salam..hoho

macam yang aku tulis kat entry yang lepas2, minggu ni aku masuk ladang nenas la pulak, aduhai, hari pertama di ladang nenas, hampir pengsan aku dibuatnya. pening kepala dek kerana cuaca panas yang straight kena menjunam2 kat aku..hoho,poyo..okeh tak tipu ni, serius! hampir pengsan aku dibuatnya. nak di compare kan dengan ladang belimbing n ladang citrus, diorang tu ada dahan pokok yang besar dan tinggi, bolehlah selinap2 sikit bawah pokok nak berteduh, ni dah kat ladang nenas, manalah aku nak menyorok..huhu, kena dek duri nenas baru tau..

Pernah tengok tak bunga nenas? serius aku tak pernah tau yang nenas ni ada bunga..hoho, jakun sungguh aku. bila aku masuk praktikal kat MARDI ni n baca buku2 segala buah, baru aku tau macam ni rupanya bunga nenas ni, selama ni aku tau makan buahnya je..huhu


yang ni pulak, aku memang kagum r, selalu nenas ada crown 1 je kan, yang ni hambik kaww~ double crown namanya..gebu2 u crown dia..haha..kelasss gitu, nenas pun boleh bergaya tau..hehe..beruntung aku dapat tengok pokok ni masa masuk ladang nenas untuk ambil data.


seusai ambil data di ladang, buah nenas dibawa ke lab untuk ambil data yang lebih specific lagi, macam ambil data belimbing juga, segala diameter, berat, panjang, TSS dan sebagainya perlu di ambil kira. kali ini data nenas N36 pula yang perlu diamati. selain data2 yang lain, data acidity nenas juga perlu dia ambil, nak tau prosedurnye ke? tak payahlah ea..malas nak ceritaa..hoho, pemalas toi aku ni..huhu..

bukan apa, agak melewe la nanti, lagipun benda specific aku malas nak terangkan sangat, bukan korang nak baca pun kan, tengok gambar je pun..kan..kan..?aku tau dah..haha..macam tu, tengok gambar je lah kat bawah ni ea. korang karanglah cerita agak2 macam mana caranya untuk ambil data acidity tuh okeh.. kalau rasa agak rajin n nak tau sangat p minta bantuan en.google ea..hehe

haa! ada lagi sebenarnya sambungan gambar untuk ambil data ni, tapi dek kerana sibuk ambil data 2, so tak dapatlah den nak tunjukkan prosedur yang seterusnya..hoho..kira langsam la ea..haha



okeh sekian dari saya
segar dari ladang..hehe

0 146 pencinta hijau jua:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...