05 May 2011

PENTING!!! tukar account selain gmail anda kepada account gmail untuk mengelakkan blog anda diremove!

Assalamualaikum, selepas blogwalking ke blog lisaafha, baru aku tau yang dengar ura2 bahawasanya,
dengar berita yang blog yang menggunakan email selain dari email gmail akan diremove sebelum 25jun 2011 nanti. ya ke tidak aku pun tak pasti, selama ni pun memang aku guna account yahoo je. tapi dek kerana tak nak lah ambil risiko, aku pun create gmail account and tukar dari yahoo account ke gmail account. so kalau nak selamatkan blog tersayang anda tuh, meh ikut step2 di bawah ni. aku copy je dari cik empunya blog itu. terima kasih ya untuk informasi ini [ke aku yg ketinggalan zaman pasal berita nih?huu (T_T) ]

So, langkah pertama:

1)create account gmail
-kalau yg da ade tu kira oke lah. Yg takde tu, pi wat.

2)login blog menggunakan email yahoo.klik pada DASHBOARDàSETTINGàPERMISSION



Oke. Da klik pada permission tu, sila klik pada add author.masukkan email gmail(email baru) and klik add author



3)sila logout blog yang menggunakan email yahoo sebentar tadi. Kemudian, sila login account gmail yang baru korang buat tadi tu. Then, korang akan dapat notification macam ni

so, klik je here tu,then korang akan dipaparkan dengan web page ini.



4)log out dari account gmail sebentar tadi, dan sila log in blog anda menggunakan email yahoo(email lama).ikuti langkah2 berikut:


DASHBOARDàSETTINGàPERMISSION
ada nickname dan email yang baru korang add tadi sebagai author. Klik GRANT ADMIN PRIVELEGES

5)korang boleh remove nickname serta email yahoo yang lama yg korang da gunakan tu. So, kira author blog anda cume menggunakan email gmail sepenuhnya.


Untuk pengetahuan korang,semua blog yang anda follow akan hilang. Tapi follower anda tetap ade. Jgn risau. Cuma anda kne berusaha memfollow blog-blog yang korang follow sebelum ni. Pastikan korang transfer kesemua outhor blog korang dengan menggunakan email gmail n then remove terus akaun yahoo korang. Dengar kabo nye kalo google dapat detect blog korang berada dibawah naungan account selain account gmail, blog korang jugak akan diremove.:)



okeh, done! aku dah tukar dah
p/s: tak pernah2 aku post entry 2x sehari..hoho


6 146 pencinta hijau jua:

Miss Silent said...

huh step nye.! tahniah dah buat entri ke2 untuk hari yang sama..hehe

greeny said...

haha, bkn apa..mcm dah tak tertahan rasanya nak post enrty ni, rasa perlu cepat diwar2kan pd orang ramai..ececeh..hehe

♥♥LiSsA♥♥ said...

hee.ingatkan copy tutorial yg lagi satu. yg ni susah sikit nak buat. boleh tengok cara sennag yg latest punye

greeny said...

hehe, tak apalah, taklah susah sangat..janji tukar sudaa..hehe..btw thanx okeh

Asrul "iLham" Sany said...

tips yg menarik

;D

greeny said...

ya, tips yg menarik, thanx kepada cik lissa kita yang kat atas tuh..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...