28 April 2011

Tips lepas jawab paper final exam


1. Ucap alhamdulilah, dah settle 1 paper

(walaupun hampeh/tak dapat jawab dengan jayanya)

2. Think positive

( minta2/berdoa lecturer terima jawapan kita ,dapat markah kesian pun jadilah, bak kata cikgu aku dulu, markah upah menulis..huu)

3. Keluar dewan peperiksaan jangan discuss jawapan masa exam tadi

(buat sakit hati je wei, baik takyah discuss, karang kalau dah kompom2 salah, dah risau markah low..biar je, benda dah lepas, let bygones be bygones)

4. Minum air masak secukupnya

(orang kata kalau nervous nak jawab exam tekak haus/dahaga/kering ea? So da lepas jawab paper exam tu, pergilah minum air, lega sikit tekak yang kering tu bila bertapa jawab exam paling kurang 1 jam 45 minit hingga ke 3 jam)

5. Makan

(bila asyik dok sibuk nak study, makan pun tak sempat kan, tolak tepi dulu, pagi2 bangun je dah kena ngadap notes, so bila dah settle exam tuh, pergila isi perut yang lapar minta di isi, tambahan lagi, banyak idea yang dikerah dari otak, menyebabkan sumber gula dalam badan berkurangan..eh betul ke? Ntah..haha..yang penting pergi makan)

6. Berehatlah

(kadang bila lepas je jawab exam, badan terus rasa letih yang amat, mungkin sebab 1 bebanan dah lepas kot, agak2 undergoes exothermic reaction r..haha, paling tak pun, tidurlah bagi menghilangkan kepenatan itu)

7. Mulakan hari yang baru untuk mengulangkaji subjek yang lain

(jangan fikir exam yang lepas, nanti tak boleh nak focus pula)

8. Berdoa

(semoga dipermudahkan mendapat ilmu dari Allah, semoga apa yang kita baca, kita lihat, kita dapat hafal dan fahami..akhirnya dapat menjawab paper final exam dengan jayanya. Insyallah=)



p/s: happy belated birthday roe, ko sangat bertuah kerana menyambut birthday pd hari 1st exam..huhu..nanti ada masa aq post pictures ko plak ea..eh..bukan pic ko memang dah banyak ke kat blog aku tuh..hehe

2 146 pencinta hijau jua:

CIKGU AYET said...

PINJAM ARTIKEL TUK DISHARE

Greeny said...

okay jeeee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...