24 January 2011

Boleh tak kalau...


Mak nani nak tukar kos photograpy leh x?

Mau kene bebel 24/ 7 aq kalo 2kar kos..huhu..dahla aq dah masok tahun 2 dalam kos biotechnology ni, lagi setahun je nak abais..hohoho..bukan apa lately ni aq rasa aq sangat suka bidang photography ni..aq minat sangat. Sebab aq rasa puas bila satu2 gambar itu terhasil. Mungkin itu kepuasan yang diperoleh oleh photographer2 kat lua sana kot. kalaulah aq mampu, aku pun nak gak kamera canggih cam Nikon ni..huu

Yang ni D60, yang bese2 je kot, sekarang ni da macam2 kan jenis camera..canggih2 wooo..ada ari 2 masa aq jalan p mall, p akat kedai buku n tengok bahagian majalah, ada kemera yang kos badan je dekat rm10 k..giler kaw..2 baru badan die je, tak termasuk accessories yang lain tuh..aq bukan r nak yang canggihh2 sangat, setakat dapat ambil gambar yang clear n cantik pun da cukup puas bagi aq kot. Sekarang ni aq hanya depend kat camera cikai hp aq je..apela sangat yang die boleh wat kan. Setakat basic2, tok main2 boleh r..tok ambil gambar yang professional..hoho..tak mungkin berlaku..

Ada sesapa nak bagi aku kamera ni tak..bolehlah ea..emm bagi tok birthday present ke..hahaha..bday aq bulan 12 t, so ada masa lagi kan..hehe..save r rm200 ke sebulan, kompem dapat belikan aq kamera ni..hehe..kalaulah aq dapat, kompem muka die penuh dalam memori kamera ni..haha..aq sekarang ni suka karya edbudakkechik..p la blog die, tangan die memang seni wo,,gambar2 yang dia ambil memang superb r..banyak gak lagi blog sal photography ni, tapi kebanyakannya ambil pic kawin je banyak..aq lagi suka more kepada environment kot..bebas ambik gambar sesuka hati. N sekarang ni I LOVES TREES!! Aq rasa pokok sangat menarik bagi aku. Macam pokok2 kat upm2 ni n besar2 belaka.n aq rasa sangat seni lah pokok tuh..haha..merepek kan.. tapi tol tau, kalo dah edit lagi cantik..n lagi cantik kalau ambil gambar dengan kamera yang berkualiti..kepuasan akan dirasai di pengakhiran cerita..chewaahhhh! gila seh aku..aku gila nak kamera canggih sekarang..hoho..kena tunggu grad , then kerja..dapat gaji aq beli r menantang ni..untuk kepuasan diri aq je..mungkin dengan cara ambil gambar orang atau environment buat aq rase peace kot..feel at ease..hehehe

p/s: dah tgok lom pic yang aq edit..ala dari kamera cikai aq je tuh..yang mahal tak mampu g..huu..so nk tengok p SINI ok =)

18 January 2011

bday paah

happy birthday nurul farhah..sweet 21 k..
dah cukup umo dah kan..dah le kawin ni..hehe..da ade calon lom?
lom? samelah kite..hehe
habiskan belajo dulu k baru leh pk..hehe
so, ari ni memang bz cam besa lah..
p konon nk wat suprise la tok paah ni
aq x wish pun kt die sejak mula kat kelas pg td
saje je..hehe..sori ye paah
akibat lab yang abis agak lambat, so plan memang xle g jaoh r
p dekat2 cni je..
p sri serdang je..
mula2 bak p makan kat rasamas, jab g tukar plan
lala g KFC je..hoho, jd lah kan..
yg ni present aq tok paah..hehe..
button bese je..
aq skang ni kene menceburkan diri tok design button tau..huhu


cam beselah, aq xde dlm gambar sangat, coz aq la photographer diorang..hehe..kamera cikai pn jadilah..yg ni xde edit2 pnye..yg edit pic kat blog aq yg INI tau..tadi ujan gila lebat wooo..sejuk..batuk aq naik balik ni..huhu..sengsara
yang ni palh hadiah untuk kami semua..haha..ambik package ape ek mkn tadi, 2 yang dapat mug ni..abis sume beg kembung nak bawak balik mug ni balik kolej..p mug ni memang smart dow
Last but not least, kucing sekeluarga ni kitorang jumoe otw nk balik kolej..comel2 belaka.ape g snap la jab gambo diorang ni..p sayangnye bapaknya xde..xnk bertanggungjawab la tuh..huhu


akhir sekali, tadi aku nampak pelangi yang sangat besar dan cantik setelah sekian lama, tapi sayangnya, phone aku dah mati, bateri flat..haiihh..sayang tol!

p/s: sakit2 badan sudaaa..nak demam lagi ni..huhu

15 January 2011

kasihnya ibu

setibanya ku di bilik,
buka tudung, buka sweater,
tengok hanset
2 MISSSED CALLED
lalu kutekan butang missed called untuk melihat siapakah gerangan orangnya
sekarang ni aku pakai mode silent je, senang nak p kelas tak payah nak tukar2 profile
aku tengok, NO UMA called
then aku pun called balik la no uma
mak yang angkat, then aku tanya mak nape called

mak: nani watpe tu, nape lame tak kol uma, tak kol mak pun, tu yang mak saje je soh kak ati ko ( kak ipar aku) dailkan no ko

aku: bukan tak nak kol mak, nani pun nak kol mak sebenarnya, tapi tak sempatla mak, kadang tu ingat nak kol, p jab g eh da malam, tu yang tak jadi nak kol..n lagi, nani baru baik demam ni mak

mak: demam?, haa ko jangan buat mak risau nani

aku: tu pasal la nani tak kol mak dulu, dah baik nanti baru nani kol, so mak taklah risau nanti

mak: apa puncanya ko demam ni nani, apa yang tak kena dengan ko ni, ko ni kena bawak pergi jumpa doktor ni

aku: alah, takde ape punlah mak, demam biasa je ni, biasalah cuaca tak menentu, kejab panas, ujan..nani dah ok la mak,btol ni

mak: yela mak bukan apa, 3, 4 hari ni mak terfikirkan ko je, mak dah beli hanset baru ni tapi guna no abah ko, tapi kredit dah abis mak kol sedara mara, kalo tak mak dah lama dah kol ko, akak ko dah letak no ko speed dail kat henset ni

aku: oo, yeke mak, camtu senang r ckit nak kol mak t, t mak g mane2 bawak je tau hanset ni, g yassin ke rewang ke

mak: iye, t mak bawak la, akak ko pun cakak camtu, tadi lepas mak abis mengemas rumah, mak naik ingat nak bersihkan kolah kat bilik air tu macam bocor, tapi teringatkan ko, 2 yang mak kol ni, alih2 ko demam kan, ko jangan wat mak risau nani

aku: nani dah ok la mak, tinggal sakit2 tekak je ni, tadi lepas beli makanan p bilik membe sat, ni baru balik bilik nak makan la ni
.......
........
...........
.............
.................

mak: ha ye lah, ko jangan lupa makan pulak t, jaga diri baik2, jaga kesihatan kau tu tau

aku: yelah mak, mak pun sama jaga diri baik2, kim salam orang kat uma, assalamualaikum mak.

*apa jenis anak aku, apabila mak yang kol anak dulu, patutnya aku yang kol mak kan, sori mak, nani tol nak kol mak, tapi ada je halangan. betapa kuatnya perasaan seorang ibu bila mendapati ada yang tidak kena denga anaknya( bila aku demam la)

*sejak beberapa tahun kebelakangan ini, aku memang sering sakit, kalau dulu aku susah nak demam, tapi 2,3 tahun kebelakangan ni, immune system aku down, dan aku senang sakit, aku pun tak tahu puncanya.
stress? tension? kecewa?---> maybe itu puncanya

p/s: maafkan nani mak. nani sayang mak, selepas abah dah tak ada, maklah segala-galanya untuk nani. mak the reason nani hidup kat dunia ni.
Ya ALLAH, panjangkanlah umur mak. amin.

kasihnya ibu membawa ke syurga


11 January 2011

11/1/11

sedap tarikh hari ni kan..hehe
tak ada motif apa pun sebenarnya, saje je ni
hari ni kelas macam biasa la, nothing special
and tanpa dirancang, kitorang keluar pergi mines
sebab paah n mas nak wat hair cut
habis lab tadi awal sebenarnya, tapi pasal bincang pasal asas keusahawanan
so settle up kol 4 r lebih kurang
then kitorang( aku, paah. mas, nisah) gerak tunggu bas nak p mines
sampai sana kebetulan ada plak bot ni
apa lagi naik r, rm2 je.
cuaca hari ni best tol, angin sepoi2 gitu
so bila nek bot ni, lagilah nikmat rasanya..hehe


lihatlah betapa cerianya mereka ini..hehe

yang jam ni pak kisahnye camni..
diorang ni( paah n nisah) gila k-pop kot..hoho
lagi2 kumpulan JYJ
n gp ni kaler fav diorang merah ke ntah ape ntah
2 yang diorang ni pun gila jam warna merah..hehe
1 kedai pusing bape kali nak pilih jam mana 1 yang berkenan dihati
last2 ambik jam ni juga..
ni pun atas nasihat dan pendapat aku jugak r..hehe
last but not least, setelah pulun barang banyak
tak ada r antara kitorang balik tak bawak pape..haha
aku punya paling banyak kot..hehe
n yang lain2 ada beli kasut la, selipar nak bawak pergi food court r ( paah)..hehe
n macam2 lagi la, p mostly barang makanan r
tok survive daripada dibelenggu kelaparan di malam hari
mesin kat atas ni pasal timbang berat badan, ukur tinggi n macam2 lagila
sekali charge rm1
tapi rasanya cam auta je..hehaha
nisah tuh dahlah tinggi lebih kurang cam aku
boleh lak mesin ni cakap nisah dalam 162 cm je
ish2 tak logik sungguh
sedangkan aku ni 170 cm, mestilah nisah dalam area2 aku gak kan..ish2..mesin2

then, tunggu bas lagi nak balik upm
sampai bilik pukul 10 sudaaa
mandi, solat, update blog..then..tidurlah..hehe

p/s: sebenarnya banyak lagi gambar2 yang kitorang ambik sepanjang hari ni, tapi aku tak edit lagi, saje je nak touch up cikit gambar2 tuh, tapi malam ni tak sempat kot..penat n nak tidur dah..hehe..to PAAH, NISAH dan MAS, nanti bila aku dah siap edit gambar2 tuh korang boleh pergi SINI okeh, kalu tak esok mungkin lusa kot, nantikan kemunculannya okeh..hehe


good night everyone, sleep well.

10 January 2011

meeting blok salak

so ceritanye camni, macam biasa la kan setiap kali semesta baru, mesti ada perjumpaan antara felo dan penghuni blok, nak cerita masalah ke, nak inform ke..and apa2 yang sama waktu dengannya lah. bukan ada apa benda pun, setiap sem benda yang sama je ceritanya. masuk ni masuk sem 4 aku kat sini, and memang cerita sama jelah yang di ulang2. mostly pasal buku merit. nak stay kolej kena aktif dengan aktiviti kolej barulah boleh stay untuk next sem..tapi aku ni..adoyai anti sosial kot..huhu..yela cuba bayangkan ea..aku ni second intake je kat sini. bila masuk sini dulu, diorang dah ada geng masing2, aku pulak sorang tak ada geng, so susah sikit r nak bergaul. korang faham2 la kan, perempuan ni kalau dah ada geng stick ngn geng diorang je, mana lah nak terima ahli baru cam aku ni..huhu..sadis.

so back kat cerita meeting blok tadi, lagi cerita yang dibahas tentang peti ais kat setiap aras kolej ni.blok aku ni namanya blok salak. aku stay kat kolej ke enam, dalam kolej aku ni ada 4 blok. semua blok namanya based on nama pokok. cam blok aku ni blok salak, ada blok cermai, keranji and satu lagi terlupa plak namanya..huhu. kalau kolej2 kediaman yang lain plak, ada nama ikan la ape la..unik la lebih kurang hehe. so cerita peti ais ni, ISO ada mai sini hari tu check apa ada dalm peti ais tuh, and their found out ada ikan la ayam la, barang2 basah la kalau ikutkan. kat sini sebenarnya tak boleh masak tau, tapi mungkin penghuni perempuan kat sini gian nak masak kot, tuh yang bawak segala peralatan nak masak..haha..aku boleh terima kot kalau bulan puasa sebab kalau masak leh save bajet sikit kan. tapi diorang ni kena fikir orang lain gak, blok ni kecil je,bila masak..perghh bau dia seantero blok bau, kalau goreng ikan masin tuh jangan citer ar..memang melekat bau dia sabau jela den ni ha..

lagi tadi cerita pasal barangan eklektrik cam heater n iron, bagi aku tuh perkara biasa r kot. kat sini tak ada la plak slalu short ke apa ke, lainlah masa aku kat matrik dulu, memang selalu short je. so bagi aku as long masalah camni tak berlaku tak apa kot..bukan aku nak sokong diorang ,p ok je kan3..(aku tak ada bawak benda2 terlarang ni ea, aku dak baik tau..hehe=p)

k, abislah cerita pasal meeting blok ni ek, malas nak pk lagi, dah lepas dah pun. kalau ada rezeki aku stay kolej ni tok final year nanti,mesti aku akan dengar cerita yang sama lagi..ahaha~

so sambil aku edit blog aku yang lagi satu tadi..alah blog aku yang banyak gambar tu la, kalau tak pernah tengok g, klik SINI okeh. aku g la kat youtube saje je nak jalan2..haha giler tak ble blah ayat kan, so aku tengok r lagu ni, lagu ni bes cuma aku rasa video tak ada kena mengena langsung dengan lagu ni, siapa la yang buat 2 kan..hehe..tapi tak apalah, aku enjoy..

kenapa aku enjoy? sebab mengkin sekali lagi, bait2 lirik ni ada kena mengena dengan aku..haha..diorang ni suka sangat tujukan lagu tok aku kan..hehe..terperasan plak..

so nak dengar, klik kat bawah ni k..






sekian..

08 January 2011

dulu aku tak suka lagu ni, tapi bila tengok lagenda budak setan, aku macm dah gila pulak dengan lagu ni..mungkin sebab bait2 lirik lagu ni bersangkut paut dengan kehidupan aku kot..huhu..touching2


p/s: i still miss u

07 January 2011

budak setan punya lagenda


Lagenda budak setan..setan punya budak kan..hoho. walaupun cerita ni dah lama main, tahun lepas kot..huhu, tapi aku baru berkesempatan nak tengok cerita ni. Dulu masa cerita ni baru keluar, berlambak2 post kat facebook cakap cerita ni best gila! So, bila aku dah dapat tengok cerita ni, komen aku cerita ni sadis and sedih kot. Kalau dunia reality aku rasa mungkin tak ada kot. Entahla. Tapi bagi aku watak kasya dalm cerita ni lebih kurang macam aku. Tapi aku tak sesetan dia dalam cerita ni tau..huhu. persamaan yang aku boleh cakap ialah, kalau dia dulu anti perempuan aku pun dulu anti lelaki..haha. kira aku ni vice versa la dengan dia. Dan lagi kalau tengok cerita ini dia seorang yang tak mudah jatuh cinta, so sama dengan aku kan. Tambahan lagi, kasya ni juga seorang lelaki yang setia dalam percintaan. Aku tak tau la kalau dalam kehidupan sebenar ni ada ke lelaki yang macam dia ni. Kalau ada pun mungkin satu dalam seribu kot..huhu..aku juga setia tau dalam percintaan tau..Cuma~ ~ mungkin belum ada yang betul2 sesuai untuk aku, mungkin sebab itulah percintaan aku yang pertama tak Berjaya. Jujur ku akui memang sedih. Aku pernah berkata padanya dulu yang aku bukan ingin mencari kekasih, aku ingin mencari suami yang boleh menjadi peneman hidup aku untuk selama-lamanya, tapi..mungkin dia memang bukan untuk aku..huhu..i am so not over it..:(

K, back to cerita lagenda budak setan ni kan, kalau watak perempuanya pulak, Ayu, tapi tak seayu namanya..eh bukan lisa surihani tak ayu tau, dia tu lawa beb, jeles aku..haha~..dalam watak dia dalam cerita ni la ea, jangan salah faham pula. Bagi aku seorang gadis islam patut pandai menjaga diri dia kan. Mesti tahu batas pergaulan supaya tidak sampai terlanjur. Berkasih-kasihan sebagai sepasang kekasih itu boleh Cuma janganlah melampaui batasan agama. Tapi kan sekarang ni, dalam reality masa ini terlalu banyak anak muda dan pasangannya yang sudah terlanjur, lepas tu banyak lah juga kes buang bayi la apa lah..haizzhhh, memang sadis betul la. Nak kata tak sekolah pergi sekolah. Nak kata tak berlajar agama, kat sekolah ada cikgu ajar agama kan. Mungkin tak dengar masa cikgu ajar la kot..huu. mungkin juga sekarang ni pergaulan yang terlalu bebas menyebabkan remeja sekarang ni hanyut dan lupa batasan agama. Teknologi yang semakin canggih juga menyebabkan kita boleh akses pada benda yang bukan2 sekaligus menyesatkan kita..huhu..ceramah agama la pula aku ni..

Aku ni pun bukannya perempuan yang baik sangat, aku hanya perempuan biasa sahaja. Kalau boleh aku ingin menjaga batasku sebagai seorang perempuan. Aku hanya ingin menjadi halal kepada seorang lelaki yang bergelar ‘suami’

Sama-samalah kita mencari dan menjadi kekasih halal kepada pasangan kita.


Wali Band – Kekasih Halal

Aku telah lelah

Memilih memilah mencari wanita

Siapakah dirinya

Yang kan menjadi kekasih halalku

Tiba-tiba aku terpana

Ada kejutan tak terduga

Dia gadis berkerudung merah

Hatiku tergoda tergugah

Tak cuma parasnya yang indah

Dia baik dia soleha

Dia gadis berkerudung merah

Bawalah diriku padanya

Takkan habis ku berdoa

Jadi kekasih halalnya

Jadikan diriku halal

Memeluk halal menciummu

Lekaslah jangan tunda

Untuk menjadi kekasih halalku

Itu itu dia gadis berkerudung merah

Hatiku tergoda tergugah

Tak cuma parasnya yang indah

Dia baik dia soleha


Artikel Wali Band – Kekasih Halal ini dipersembahkan oleh funlirik.com Lirik Lagu Indonesia. Kunjungi Juga Download Mp3 Gratis untuk download lagu indonesia terbaru.

01 January 2011

selamat sudaa



Ya Allah penatnya rasa, padahal bukanlah buat apa sangat pun
alhamdulilah dalam pukul 3.30 tadi aku dah sampai ke upm
pergi pejabat dan ambil kunci bilik
then angkut barang and kemas la apa yang patut
dekat pukul 6 baru settle
pastu pergilah mandi untuk segarkan diri ini
tetapi...
sesudah mandi rasa letih yang sangat la pula
lapar ni
ada bekal mak bawakkan tadi
tapi macam malas nak makan la pula, aduhai nani
rasa ngantuk pun ada ni
memang dah tak boleh dibendung dah kengantukkan ini, huu
tapi kan mesti tak lena tidur nanti
yela daripada tidur kat katil besar
lani kena tidur kat katil bujang pula
dari banyak bantal
kini tidur dengan satu bantal sahaja, aduhai nani
letihlah hidup macam ni kan
moga semua cepat berakhir
rasa2 lepas makan, tidur dah ni
dah lalok gak ni
tapi tengoklah kalau boleh tahan mata lagi
aku nak edit sikit2 gambar
saje2 je...
aku bukannya reti sangat nak edit2 gambar ni
aku pun bukannya ada adobe photoshop
aku guna jela apa yang ada
aku rasa puas bila dah siap edit sesuatu gambar tu
sebab tulah aku ada buat lagi satu blog
kalau rajin pergilah SINI okay
mungkin kat sini aku dah jarang sikit postkan pictures
so kalau nak tengok gambar, p la ke blog aku yang lagi satu tau
arghh!! penat2...

sebelum terlupa,
HAPPY NEW YEAR 2011





p/s: gambar ini tiada kaitan dengan entry ini, cuma aku saja letak sebab gambar ini ada memori yang aku tak akan pernah lupa. Apa? biarlah aku dan DIA sahaja yang tahu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...